Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch was een Bosschenaar

Geboren, getogen en overleden in zijn stad, ’s-Hertogenbosch

Als Jheronimus van Aken wordt hij rond 1450 geboren in de Vughterstraat, in het huis van zijn grootvader en schilder Jan waar Jheronimus’ vader en ooms ook wonen en het familieatelier delen. Jheronimus heeft twee broers: Jan en Goessen, en twee zussen: Herbertke en Kathrien. Na de lagere school gaat Jheronimus naar de Latijnse school, wat hem onderscheidt van de meeste van zijn leeftijdgenoten. In 1462, als hij een jaar of twaalf is, kopen zijn ouders een huis aan de Markt. Daar krijgen Jheronimus en Goessen hun schildersopleiding. In 1480/81 trouwt Jheronimus met Aleid, dochter uit de welgestelde en ontwikkelde familie Van de Meervenne. Ze betrekken Aleid’s huis aan de Markt, tegenover het schildersatelier van de familie Van Aken.

 

Jheronimus’ bekendheid als schilder groeit in die jaren gestaag, binnen en buiten de stad. In 1488 wordt hij ‘gezworen lid’ van de Lieve Vrouwe Broederschap. Jheronimus’ lidmaatschap van dit elitaire gezelschap, met een eigen kapel in de Sint-Janskerk en een huis voor samenkomsten, bevestigt zijn voorname status. Rond deze tijd begint Jheronimus ook zijn schilderijen te signeren met zijn artiestennaam: ‘Jheronimus Bosch’, naar de stad waar hij woont en werkt. Het gaat Jheronimus voor de wind: dankzij zijn prestigieuze opdrachtgevers is hij in goeden doen, maar bijzonder rijk wordt hij niet.

 

Op 9 augustus 1516 wordt Jheronimus begraven, vanuit de Sint-Jan. Waaraan hij is gestorven weten we niet; er waarde in die periode een besmettelijke ziekte door ’s-Hertogenbosch maar of die hem ook velde, is onbekend. Wel bekend is dat Jheronimus’ werk in de vijf eeuwen na zijn dood onverminderd bijzonder en uniek is gebleven. En dat hij met recht de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland genoemd mag worden. Geboren, getogen en overleden in zijn stad, ’s-Hertogenbosch.

meer