Blog: De heilige met de baard

De documentaire ‘Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel’ van Pieter van Huijstee geeft een mooi beeld van de werkwijze en de activiteiten van het Bosch Research and Conservation Project. De documentaire draait nu overal in Nederland en in het bijzonder in de Bossche Verkadefabriek. Op 8 februari is de verkorte versie bij de NTR te zien. Het is een fascinerende film, waarin continu ingezoomd wordt op de panelen van Jheronimus Bosch. De duivels en uilen komen je in het groot tegemoet. Vanaf 2010 heeft Van Huijstee de groep wetenschappers en deskundigen op hun rondreis gefilmd. Het verblijf in Venetië maakte op mij de meeste indruk.

Je ziet hoe en waar er onderhandeld wordt over de vrijgave en de restauratie van de kostbare drieluiken uit de Gallerie dell’Accademia. De drieluiken worden per schip vervoerd. De gekruisigde martelares Wilgefortis ofwel Ontcommer krijgt na de restauratie onverwacht haar baard terug. Allerlei vernislagen worden zorgvuldig en minutieus verwijderd. Opeens zie je een baardlijntje. Het verhaal van de heilige Ontcommer is als volgt. Een Portugese prinses moest van haar vader met een heidense koning van Sicilië trouwen. Zij wilde haar leven wijden aan Christus en smeekte om diens hulp. De prinses kreeg een baard, waarna de koning het huwelijk weigerde. Vader was zo boos dat hij zijn dochter liet kruisigen.

De expositie Visoenen van een genie in het Noordbrabants Museum laat straks niet alleen de grootste collectie panelen tegelijk zien, maar ook veel recent gerestaureerde panelen op hun mooist. Pieter van Huijstee heeft de totstandkoming van dit jaren durende project op de voet gevolgd en vastgelegd.

De gekruisigde martelares Ontcommer met baard

Wilgefortis, de vrouw met de baard

Het schoonmaken van dit schilderij duurde acht maanden en kostte ongeveer drie ton.

meer