Blog: Leerlingen vol aandacht

Nu het succes van de expositie Jheronimus Bosch.Visioenen van een genie met bijna 400.000 alle bezoekersrecords van het Noordbrabants Museum breekt, is het goed om terug te kijken op de Boschexpositie van 1967.

Er kwamen toen 267.000 bezoekers tussen 17 september en 15 november. Journalist Gerrit van den Hoven heeft onlangs daarover een prachtig boek samengesteld: Bosch was hier. Het verhaal achter de totstandkoming van de succesvolle Jheronimus Bosch tentoonstelling in 1967. Lange rijen stonden er in de Bethaniëstraat en op zondag tot in de Hekellaan. Ik was er ook als vijftienjarige gymnasiast uit Eindhoven. Wij gingen met een bus naar ’s-Hertogenbosch. Mijn herinnering was er een van stampvolle zalen: je kon bijna niets zien van de 45 panelen. Achteraf ging het maar om zes originele Bosschen, nu kun je er 17 zien.

Deze week was ik er als begeleider met een groep van vijftien leerlingen uit 5 vwo van het Rodenborch-College. Zij hadden gratis toegang. De Verwerstraat was druk, maar er waren geen lange rijen dank zij de time slots. Een gids loodste ons door de expositie binnen ruim een uur. De leerlingen luisterden vol aandacht naar haar uitleg. Zij koos per zaal twee of drie panelen. De andere bezoekers hadden nauwelijks last van ons, omdat zij met hun audiosets informatie ontvingen. De organisatie van de huidige expositie staat nu als een huis. In 1967 was het veelal improvisatie in de voormalige Sint-Jacobskerk. Veel studenten waren ingeschakeld als suppoost, een studente kunstgeschiedenis beheerde de wc’s. Harrie Damen, een student medicijnen, verzorgde de koffiekamer en de garderobe. Koffie kostte 65 cent, cola 75 cent en bier 85 cent. Damen heeft het pachtcontract, dat duizend gulden kostte, dik terugverdiend en daarmee zijn studie afbetaald. Organisator Ton Frenken maakte een half jaar later in 1968 de balans op: er was een batig saldo van bijna vier ton gulden. De uitgaven waren meer dan 1 miljoen gulden. Hoeveel directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum straks heeft omgezet en terugverdiend, daarop moeten we zeker nog een half jaar wachten. Het zal niet tegenvallen.

 

meer