Blog: Terugkeer van Bosch panelen

De ongekende expositie Visioenen van een genie is voorbij. De panelen en drieluiken van Bosch zijn weer veilig teruggekeerd naar hun museum en eigenaar. Ze werden persoonlijk door medewerkers begeleid.

In de historische roman van de Antwerpse kunstenares en schrijfster Lieve Bedeer, De ontvoerde Tuin, doet Joris de kleinzoon van schilder Gielis Panhedel, de begeleiding van De Tuin der Lusten in 1570 vanuit het Nassau- Hof te Brussel naar Madrid. De panelen zijn zorgvuldig verpakt in drie houten kisten op het schip San Miguel. Onder teerdoeken om het zilt en zout van de zee te kunnen weerstaan.

Vanuit Vlissingen vertrok een indrukwekkende vloot van 36 oorlogsschepen en 61 transportschepen naar Spanje. Schrijfster Lieve Bedeer weet knap met allerlei details in haar roman het mogelijk verleden van Jheronimus Bosch te schetsen. Ze heeft voor haar roman heel wat Boschkenners geraadpleegd. Gielis Panhedel verbleef inderdaad in het gezin van Jheronimus en diens vrouw Aleid. Hij zou een ijverig leerling zijn geweest en zich later na de dood van Jheronimus hebben gespecialiseerd als kopiist van diens werken. Hij werkte samen met Pieter Bruegel. Er zijn daarvoor geen historische bewijzen, maar het zou kunnen. Gielis verhuisde in 1516 volgens Bedeer naar Brussel en woonde in de buurt van Coudenberg, het paleis van de Nassau’s. Bedeer bedenkt het zogenaamde Priegelboek van opa Gielis met aantekeningen over het leven van Jheronimus.

Interessant is het verhaal hoe Aleid Jheronimus heeft ontmoet. De ongetrouwde Aleid bezocht het scriptorium van de Fraters van het Gemene Leven en was onder indruk van de gehandicapte weesjongen Anton die daar prachtige miniaturen maakte. Ze trok de stoute schoenen aan en kreeg Jheronimus aan de Markt te spreken. Zij bezorgde Anton een opleidingstraject als leerling bij Jeronimus. In een roman kun je meer verzinnen. Kleinzoon Joris kreeg via zijn opa het drakenfluitje van Jheronimus. Met dit fluitje wist Joen vogels te lokken om ze te kunnen tekenen. Lieve Bedeer is niet alleen schrijfster maar ook een verdienstelijk kunstenares. Ze heeft geïnspireerd door Jheronimus heel wat schilderijen gemaakt. Deze zijn tot 18 september te bewonderen in het Museum Slager naast sculpturen van de Spaanse beeldhouwster Sara Giménez. De titel van de expositie heet Regarding Bosch.

De expositie Regarding Bosch in het Bossche museum Slager laat schilderijen zien van de Antwerpse kunstenares Live Bedeer die een mooie historische roman schreef over De ontvoerde Tuin.

meer