Jheronimus' stad

Jheronimus' stad

’s-Hertogenbosch was de stad van Jheronimus, hier werkte en woonde hij. Aan de Markt vond Jheronimus zijn inspiratie en rijpten zijn grote thema’s: verleiding, zonde en rekenschap. De Bossche binnenstad veranderde amper de afgelopen vijf eeuwen. Ook Jheronimus’ werk bleef onverminderd uniek, zijn tijd ver vooruit.

 

Zijn familie heet eigenlijk ‘Van Aken’; Jheronimus is de enige die zijn schilderijen signeert met ‘Bosch’ en zo zijn band met de stad bevestigt. Toch verwerkt Jheronimus nooit iets van ’s-Hertogenbosch in zijn schilderijen of tekeningen. En ook de landschappen die hij maakt zijn vaak heuvelachtiger dan de Meierij.

 

Wie vandaag de dag door het centrum van ’s-Hertogenbosch loopt, krijgt veel mee van Jheronimus’ stad. Het was één van de Brabantse hoofdsteden destijds, met 20.000 inwoners een grote gemeente. Sinds de vijftiende eeuw veranderde het stratenpatroon van de Bossche binnenstad nauwelijks. Een groot deel van de Binnendieze is inmiddels gedempt, maar bijna vier kilometer bleef bewaard en werd gerestaureerd. Gebouwen uit Jheronimus’ tijd, zoals de Sint-Janskerk (nu kathedraal), Sint-Jacobskerk en Sint-Antoniuskapel, zijn ondanks verbouwingen nog zeer herkenbaar. De Moriaan aan de Markt en het Onze-Lieve-Vrouwehuisje werden opnieuw gebouwd en zien er nog uit als rond 1500.

En wie Jheronimus’ tijd echt wil ervaren moet eens dicht langs de winkels en kroegen aan de Markt lopen. De kelders onder je voeten daar zijn vaak onvervalst middeleeuws.

Logeren in 's-Hertogenbosch

meer