Blog: Welkom in Heusden

Het sterfjaar van Jheronimus leeft niet alleen in de stad ’s-Hertogenbosch maar ook in de directe omgeving. De nieuwe gemeente Heusden pakt met allerlei verrassende activiteiten uit. Aanleiding voor Bosschenaren en toeristen om daar een bezoekje aan te brengen. Na een schertsoorlog met kanonnen en schepen op zaterdag 23 april werd een zeer interessante expositie Heusden 1516 geopend. Deze expositie is enkele maanden tot 11 september vanaf woensdag tot en met zondag tussen 11 en 17.00 uur gratis te bezichtigen.

In het voormalig stadhuis van Heusden, nu het Bezoekerscentrum, laat men rivaliteit en handel zien, terwijl in het nabijgelegen Gouverneurshuis het geheel draait om oorlog en vrede. Het Hollandse vestingstadje Heusden kon lang wedijveren met de grote Brabantse buurstad, maar in 1481 ging het bergafwaarts. De opstandige Gelrese heer van Nederhemert werd toen door Den Bosch een lesje geleerd. Zijn kasteel werd vernietigd en de Maas bij Nederhemert werd door de Bosschenaren ingekort om een tolvrije doorvaart te verbeteren. Dit ging ten koste van de gunstige handelspositie van Heusden.

1481 werd een Rampjaar: bijna geen enkel schip deed het stadje meer aan. De rivierbedding droogde op. De economie van het stadje zakte in. Op uitvergrote kaarten is de nieuwe vaarroute van 1481 prachtig te zien. In een nagebouwde middeleeuwse marktkraam ruik je verse vis. Welke beroepen en ambachten er in Heusden waren, achterhaal je met opdrachten. Basisschoolkinderen en ouders kunnen hun geschiedenishart ophalen. Ze worden middeleeuwer in het atelier van Bosch en kunnen daar schilderen. Ze leren hoe verf uit planten wordt gemaakt. Er is ook een relatie tussen Jheronimus en een Heusdense cisterciënzer monnik Jan van Langel, zoon van een Bossche notaris. Hij staat op het drieluik Ecce Homo uit Boston, waarvan de opdrachtgever stadssecretaris Peter van Os was. Van Os was een zwager van Van Langel. Het origineel is teruggekeerd naar de Verenigde Staten, een nageschilderde versie hangt in de gildezaal van het Bezoekerscentrum. Je krijgt een mooi beeld van Heusden en Bosch in 1516.

expositie Heusden

De expositie Heusden 1516 is gratis te bezichtigen.

meer