Schoolmusical

In 2016 werd Jheronimus Bosch groots herdacht. Zijn schilderijen zijn nog steeds prachtig en wereld beroemd. Deze belangrijke Nederlandse middeleeuwse schilder was anders dan anderen. Hij maakte werk wat niemand ooit eerder had gezien. Hij keek met andere ogen. Een prachtig uitgangspunt voor een aantrekkelijke afscheidsmusical, opgezet door Albert Verlinde Producties.

Stel je loopt met je klas door een museum en de schilderijen komen ineens tot leven! Dit overkomt Jeroen in de schoolmusical Ik zie ik zie wat jij niet ziet.

Weet je wat het is? Jeroen heeft een hele levendige fantasie. Eigenlijk vindt iedereen in de klas hem maar raar. En misschien vindt Jeroen dat ook wel over zichzelf. Dan, op een dag, gaat de school naar het museum.

Daar gebeurt iets dat niemand had verwacht. Uit allerlei schilderijen stappen plotseling figuren. Een Koning van Spanje, een Kater, een Klagende Kluizenaar en een Bolhoofdtovenaar. Ze worden achterna gezeten – zo zeggen ze – door Pierlala en de Dikke Draak. Jeroen moet ze redden. Maar hij is tot nu toe nooit een held geweest… Kan hij dat nu op slag worden? En krijgt hij hulp van zijn klas? En van die rare meester Schaar die een beetje verliefd is op juf Vingerhoed.

“Ik zie ik zie wat jij niet ziet” is een spannend avontuur over fantasie en hoe de wereld er uit kan zien als je d’r net iets anders naar kijkt.

Leren kijken met andere ogen

De schoolmusical is door Stage Entertainment Nederland (voorheen Albert Verlinde Entertainment) in opdracht van Jheronimus Bosch 500 in 2014 ontwikkeld, met als doel ook de jongere generatie kennis te laten maken met leven, werk en creativiteit van Jheronimus Bosch. Nederlands belangrijkste middeleeuwse schilder was anders dan anderen. Hij maakte werk wat niemand ooit eerder had gezien. Hij keek met andere ogen. Een prachtig uitgangspunt voor een musical. Dick van den Heuvel schreef het script, Ad van Dijk componeerde de muziek. Rabobank en VSB fonds zijn bereid gevonden het project financieel genereus te ondersteunen. Verlinde Entertainment (nu onderdeel Stage Entertainment Nederland) en Rabobank verspreidden het concept over heel Nederland. Bureau Babel uit ’s-Hertogenbosch heeft ondersteuning geboden bij deze verspreiding. De musical blijft ook de komende jaren beschikbaar, zodat ook toekomstige leerlingen van groep 8 Jheronimus Bosch kunnen ontdekken.

Hoe maak je een musical?

Er zijn een aantal onderdelen van een musical die erg belangrijk zijn, zoals muziek en choreografie. Op het YouTube kanaal van Jheronimus Bosch hebben we een aantal filmpjes staan die je kunnen helpen om het beste uit de musical te halen. Kijk hier verder.

meer