Onderzoek

Inzicht in het werk van Jheronimus Bosch

Tijdens het Jheronimus Bosch jaar 2016 vieren we leven en werk van de wereldberoemde schilder, met exposities, culturele evenementen, feest. Maar ook met onderzoek. Kunsthistorici, conservatoren en restauratoren uit de hele wereld werkten er de afgelopen jaren op een unieke manier voor samen. In het Bosch Research and Conservation Project.

Oeuvre Jheronimus Bosch uitgebreid met nieuw ontdekte tekening

Nog nooit werkten zo veel experts internationaal samen om het erfgoed van Jheronimus Bosch te analyseren en conserveren. En nog nooit werd het oeuvre van de middeleeuwse schilder zo gedetailleerd gedocumenteerd.

Voor het Bosch Research and Conservation Project werd nagenoeg al het werk van Jheronimus Bosch, in musea over de hele wereld, op één gestandaardiseerde manier onderzocht en gedocumenteerd. Door al die gegevens en alle versnipperde informatie aan elkaar te koppelen werden nieuwe verbanden, technieken en betekenissen ontdekt. Die verrassende resultaten werden in 2016 verspreid onder een geïnteresseerd publiek en in de wereld van de (kunsthistorische) wetenschap. En waren te zien tijdens de grote overzichtstentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie.

Pieter van Huystee maakte voor NTR-televisie een documentaire over het onderzoeksproces en de samenwerking met de musea wereldwijd. Onder de titel ‘Geraakt door de duivel’ (‘Touched by the devil’) draaide deze productie van speelfilm-lengte vanaf 7 januari in een groot aantal bioscopen, waaronder de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch.

Het Bosch Research and Conservation Project leverde nieuwe inzichten op ten aanzien van de oorsprong van sommige van de werken die aan Jheronimus Bosch zijn toegeschreven. Deze werden begin 2016 uitgebreid toegelicht toen de onderzoekers de monografieën publiceerden met daarin alle resultaten en conclusies van het project. BRCP leverde ook een nieuw werk op! De tot nu toe anonieme tekening Hellelandschap werd door de nieuwe technieken en samenwerking herkend als authentiek werk van Jheronimus Bosch. Een nieuwe Bosch! Dankzij wereldwijd onderzoek.

meer