Een wonderlijke klim

Een wandeling tussen fabeldieren en potsenmakers op het dak van de Sint-Janskathedraal. Eén van de meest indrukwekkende bouwwerken ‘s-Hertogenbosch is zonder twijfel de Sint- Janskathedraal. Deze Gotische kerk is gebouwd tussen 1370 en 1529 en weerspiegelt de lotgevallen van de stad door de eeuwen heen. In 2016, het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch, kreeg het publiek de unieke kans om de bijzondere beeldhouwwerk van de kathedraal van dichtbij te zien en te genieten van het uitzicht over de stad van Jheronimus Bosch tijdens de ‘wonderlijke klim’.

Een wonderlijke klim

Van februari 2016 t/m oktober 2016 kreeg het publiek de unieke en eenmalige kans om met eigen ogen de fantasierijke beelden hoog bovenin de Sint-Janskathedraal van dichtbij te aanschouwen. Nationaal Monument Sint-Jan bood groepswandelingen aan door de dakgoten van de kathedraal. Onder begeleiding van een gids konden bezoekers op 25 meter hoogte de 96 uit natuursteen gehouwen luchtboogbeelden bekijken.

 

wonderlijke klim

Tijdens het leven van Jheronimus Bosch was de kathedraal nog niet voltooid en vonden belangrijke bouwwerkzaamheden plaats. Hierdoor heeft de schilder de kerk nooit helemaal gekend zoals wij hem nu zien. Wel lijkt het erop dat Bosch betrokken is geweest bij het ontwerp van diverse attributen. De gelijkenis tussen de fantasierijke beelden van fabeldieren, muzikanten, draken, potsenmakers en monsters en het werk van Jheronimus Bosch is treffend. Ook heeft hij panelen geschilderd voor de altaren en doen sommige muurschilderingen denken aan zijn stijl.

Op 25 meter hoogte is het uitzicht over de stad en natuurgebied Het Bossche Broek adembenemend. Een bezoek aan het rijkversierde interieur van de kathedraal met de doopvont uit 1492, de preekstoel uit 1560 en het magistrale orgel uit 1620 maakten het bezoek compleet. In het naastgelegen museum De Bouwloods over de bouwhistorie en iconografie was een collectie van 200 beeldhouwwerken daterend uit 13e tot 20 eeuw te bekijken, evenals het model van het beeld van Jheronimus Bosch dat op de Markt staat.

Sint Jan kathedraal
meer